Gemiste inkomsten door vliegvertraging vergoed

Werkgever en zelfstandige kunnen tot ruim 5.000 euro claimen

Luchtreizigers kunnen nog meer claimen bij lange vertragingen. Zelfstandig ondernemers of werkgevers kunnen tot ruim 5.000 euro schade door extra kosten en gemiste inkomsten verhalen bij vliegmaatschappijen. Die moeten dan wel worden aangetoond.

De hoogste Europese rechter heeft dat bepaald. Vliegpassagiers konden individueel al compensatie tot 600 euro eisen als gevolg van geleden tijdverlies door vertragingen van tenminste drie uur. De luchtvaart kan zich bij pech ook niet meer beroepen op overmacht, aldus een eerdere uitspraak van datzelfde EU Hof van Justitie.

Het Europese Hof doet nu uitspraak op vragen van het hooggerechtshof van Litouwen in een zaak tegen Air Baltic. Een overheidsdienst vorderde 338 euro aan bewezen meerkosten terug, omdat twee werknemers bijna een dag vertraagd waren. De maatschappij weigerde te betalen.

Het Hof wijst op het luchtvaartverdrag van Montreal, dat ook in Nederland van toepassing is. ,,Aantoonbare vertragingsschade tot een maximum van 5.200 euro mogen werkgevers en eigen bv’s van reizigers voortaan verhalen, mits ze een zakelijk contract hebben met de vliegmaatschappij.”

Volgens EU-claim-juriste Ilona Maertzdorff is het voor het eerst dat op basis van een mondiaal verdrag uit 1999 bedrijven en instanties werkelijke schade van hun reizende medewerkers claimen. ,,Een arrest met grote gevolgen.”

De bestaande compensatie van 250 tot 600 euro al naar gelang de vliegafstand is volgens EU-wetgeving ook van toepassing als er geen zakenreiscontract is. ,,Tenzij er sprake is van buitengewone omstandigheden die de luchtvaart niet zijn aan te rekenen, zoals slecht weer, wilde stakingen, terreur en sabotage”, aldus Maertzdorff.

De luchtvaart, verenigd in IATA, heeft zich altijd fel verzet tegen ’oneerlijke en onredelijke regels’ om de consument te beschermen.