Voorziening tegen cilindertrekken verplicht

Nieuw te bouwen woningen moeten een voorziening tegen de inbraakmethode ‘cilindertrekken’ hebben. Dankzij de gezamenlijke inzet van publieke en private partijen is deze preventieve maatregel tegen woninginbraak per 1 januari ingevoerd.

“Het is mooi dat partners gezamenlijk zijn opgetrokken om cilindertrek-beveiliging wettelijk te verplichten in de nieuwbouw”, aldus Landelijk ambassadeur aanpak woninginbraken Charlie Aptroot. “Zo zijn bewoners met een nieuwbouwwoning in de toekomst beter beschermd tegen deze veel voorkomende inbraakmethode.”

Om tot deze wijziging in het Bouwbesluit te komen hebben partijen, zoals de Normcommissie NEN 5096, de NEN, het CCV, brancheorganisaties, de ministeries van Binnenlandse Zaken en Veiligheid en Justitie, de krachten gebundeld.

Al vele jaren is een forse stijging zichtbaar van de inbraakmethode ‘cilindertrekken’. Reden genoeg voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) om hier al in 2011 voor de nieuwbouw en iets later ook voor de bestaande bouw eisen aan te stellen. Dit keurmerk valt onder het beheer van het CCV. “Het Politiekeurmerk staat voor veel meer dan enkel een veilige woning. Zo wordt aan de omgeving van een woning ook eisen gesteld. Het is belangrijk dat het aantal woningen met een Politiekeurmerk door heel Nederland in nieuwbouwwijken toeneemt”, aldus Aptroot.

Cilindertrekken

Bij cilindertrekken (ook wel kerntrekken genoemd) wordt de cilinder of de kern van de cilinder uit de deur getrokken door er een schroef in te draaien en daar mechanische druk op te zetten. Hierdoor breekt de cilinder af. Op deze manier kan een inbreker binnen dertig seconden binnen zijn.